Ga naar de inhoud
Home - Oma’s Leeshoekje - Bevrijdingsdag 2022

Bevrijdingsdag 2022

Bevrijdingsdag is een Nederlandse nationale feestdag. Elk jaar op 5 mei wordt er stil gestaan bij de bevrijding van Nederland. Op 1945 werd Nederland namelijk bevrijd van de Duitse bezetting. Op deze dag staan wij ook stil bij de grote waarde aan vrijheid, democratie en mensenrechten.

Vrijheid Vieren Na Corona Vieren

In 2020 zou de viering in het teken staan van 75 jaar Vrijheid, alleen zoals vele evenementen werd deze door de coronacrisis afgelast. Zoals wij ons kunnen herinneren werd in 2021 Bevrijdingsdag beperkt gevierd, wederom door de coronacrisis. De vele evenementen werden gevierd zonder publiek en werden er livestreams ingezet om zodat de mensen thuis deze dag konden vieren.
Maar dit jaar, mag gelukkig alles weer. De festivals in de grote steden bereiden zich voor op deze dag zodat iedereen op zijn of haar eigen manier de dag van de vrijheid kan gaan vieren.

Wanneer Oma terugblikt op de tweede wereldoorlog kan ze alleen maar vol lof spreken over haar vader.
Haar vader hielp namelijk in de oorlog mee om Joden te voorzien van onderdak, drinken en eten. Deze herinnering koestert zij maar al te graag en wat is ze trots!

In Nederland kan gelukkig veel qua vrijheid. De vrijheid hebben om naar school te kunnen gaan, te studeren en te leren van je fouten. Maar ook het bepalen wat je wil gaan eten en hoe laat. Je mening geven door bijvoorbeeld te stemmen tijdens verkiezingen. De vrijheid om te bepalen of je een snoepje neemt, of misschien wel twee.


Oma is blij dat haar kleinkinderen vrijheid hebben om zelf keuzes te maken in het leven. Of Oma het er altijd mee eens, laten we maar even in het midden… Ook mogen haar kleinkinderen zelf bepalen of zij een snoepje uit de snoeppot pakken en hoeveel. Oma heeft daarin tegen wel twee belangrijke regels. De bordjes worden leeg gegeten tijdens het avondeten en de tandjes worden goed gepoetst!

Geef een reactie